Cuma, Ağustos 31, 2007

( Şanlıurfa Yemekleri ) İsot Reçeli

Şanlıurfa’da isot ve isot reçeli yapmak için urfa isot’unun çıkması beklenir. İsot tamda bu aylar içersinde çıkar. Anlayacağınız ağustos ve eylül ayları Şanlıurfalılar için isot yapma zamanıdır. Bizde her yıl bu aylarda isot ve isot reçeli yaparız ama bu yıl yapmak kısmet olmadı. Eğer gelecek yıl yaparsak ki mutlaka yaparız. İsot ve isot reçelinin yapımını aşamalı olarak resimleyip tarifiyle birlikte sizlerle paylaşacağım.
Şimdilik isot reçelinin nasıl bir şey olduğunu merak eden arkadaşlar için bizim evdeki önceden yapılmış olan reçelin resmini paylaşmak istedim.


( İsot Reçeli )

16 yorum:

Calimero Mutfakta dedi ki...

Recelli yumurta.. isot receli.. .receli seviyorsunuz galiba:) Ellerinize saglik

Kevser - Elda'nin Annesi dedi ki...

Merhaba, yorumunu gördüm ve hemen bende bir ziyarete geldim ve harika dogu/urfa yemekleriyle karsilastim. Hepsi birbirinden güzel görünüyor. Senin de ellerine saglik, ben cok severim acili yemekleri ve dogu mutfagini. Bundan sonra daha da sik görüsürüz insallah, hadi ben kactim. Selamlar ve sevgiler. Hoscakal. Kevser

Adsız dedi ki...

slm canım

acıyı fazla yiyemem..ama bunun tadı acılıktan öte farklı bişeydir eminim...
tarifini bekliyorum....
sevgiler canım..

Damak Tadı dedi ki...

Canım Perihan'cığım,
Sanırım bizler şanslıyız..))Senin bu acı reçellerinden bize memleketin olan Urfa'dan ara ara geliyor.Ben çok seviyorum ve severekde yiyorum.Ne değişik yemek kültürünüz var sizin.Hayranım sizin mutfağınıza..))Teşekkürler güzel paylaşımların için..

Sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Hımm görür görmez isot yazısını ağzım yandı :)

Yüzüm gözüm şişe şişe yiyorum isotu :))

ellerine sağlık ...

Aybike Ceylan dedi ki...

Ellerinize saglik, baya aci olmali diye dusunuyorum.
Iyi gunler ve sevgiler.

Adsız dedi ki...

nefis görünüyor....hemde değişik...harika....

akçahan dedi ki...

Merhaba Sevgili Perihan

Reçel deyince önce yanlış okuyorum sandım. Anladım ki acı bir reçel, yok benim ağzım dayanmaz buna. Ama eminim lezzetlidir. İyi akşamlar diliyorum.

Baharcicegi dedi ki...

Bizim enistemizde urfali ve nefis yemekler yapar acili,isot recelini onlarda hic görmedim,sayende gördüm tadina onlardan bakarim.
selamlar perihancim

Minik Kus dedi ki...

Simdi Seval'in blogundan geldim. ORda bir suru tatli recelle karsilastim, burda da aci isot receli ile. Ben aciya bayilan biriyim. Isot aslinda cok aci degil ama tadini cok seviyorum. Cigkoftenin olmazsa olmazi yani. Bu defa Turkiye'den isot getirdim, kararliyim burda kendi basima cigkofte deniycem. En yakin zamanda da recel yapimini bekliyorum ama en yakin zaman 1 sene sonra galiba di mi? :(((

NiNo dedi ki...

ellerinize saglik ne guzel olmus

Hanife dedi ki...

Perihan'cigim merhaba,
Ben cok merak ettim bu receli, ilk kez duydum zaten. Tarifi bekliyoruz bakalim:)
Sevgiler..

hatice dedi ki...

ellerinize sağlık....acıyı çok tercih etmesemde, tarifini merakla bekliyorum, geleneksel olan her şey çooook güzel..sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhaba çok ilginç bir yemek desem ne desem, tadını çok merak ettim. Perihancım şimdiden Ramazan ayını kutlarım. Allah şimdiden tuttuğun oruçları kabul etsin. Sevgilerimle Nesrin

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Sevgili arkadaşlarım isot reçelinin tarifini yazımda da belirtiyim gibi kısmet olursa eğer seneye bu vakitlerde ayrıntılı bir şekilde aşama aşama resimleriyle birlikte vereceğim. Ayrıca bu güzel yorumlarınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Yorumlarınız beni çok mutlu ediyor hepinizi her zaman beklerim.
Hepiniz hoşçakalın.

Not: Bu aralar işlerim çok yoğun olduğundan dolayı fırsat bulup sizlere ayrı ayrı cevaplar yazamadığım için kusuruma bakmayın lütfen.

Adsız dedi ki...

merhaba herkese,
Öncelikle blog harika!! Emeğinize sağlık. Birkaç tarif okudum ama göremedim isot reçelimixin tarifini. Sizin kadar güzel anlatamam eminim ama çok merak edenler için özet bi' anlatım olsun istedim, sizin yoğunluğunuz bitesiye :)
Urfa'nın biber salçası (benim gördüğüm)hazır satılan biber salçaları gibi değil. Daha parçacıklı bir yapıya sahip ve genelde daha katı kıvamlı oluyor. Antep'inki de aklımda biraz daha ekşiydi diye kalmış ama yanılıyor da olabilirim. Fakat salçadan ziyade gerçekten reçelmiş gibi yenir bizde, hani genelde yemeğe konulur ya salça burada daha çok ekmeğe sürüp yemelik, kahvaltıda yumurtalık, peynirli tost içine sürmeklik... Yazıda da belirtildiği gibi yaz aylarında urfa evlerinin çoğunun damı terrrtemiz yıkanır kocaman siniler, leğenler tek tek tohumlarından ayrılıp çekilmiş taze biberle doldurulur. Çekilmiş bibere kaplara dökülmeden tuz ve damak tadına göre bazen karanfil eklenir. Hergün sabah/ akşam o leğenlerdeki biberler sadece üstleri kuruyup altları ekşimesin diye karıştırılır. Suyunu iyice çektikten sonra hafiften parlaklığını bütün kış korudun diye bir miktar zeytinyağıyla karıştırılıp hava geçirmeyecek cam kavanozlara alınır. Güneş görmeyecek serin bir yerde muhafaza edilir.
güneşte kurutularak yapılır
yazarımız Urfa'dan bildirdi..