Perşembe, Kasım 30, 2006

( Şanlıurfa Yemekleri ) Boranı

Merhaba arkadaşlar bugün sizlere Şanlıurfa yemeklerinden boranının tarifini veriyorum. Boranı bence Şanlıurfa yemeklerinin en zahmetli olanıdır. Boranının tadı çok lezzetli olduğu için ne kadar zahmetli orsa olsun Şanlıurfalıların evlerinde her zaman ana yemek olarak baş köşeyi alır. Sizlerde bu çok lezzetli yemeği belki denemek istersiniz diye tarifini veriyorum.







MALZEMELER

YUVALAĞLARI İÇİN
250 gr sinirleri alınmış yağsız et ( mutfak robotunda hamur haline getirilmiş olacak )
3 su bardağı köftelik bulgur
1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı isot ( pul biber )
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Göz kararı su
2 su bardağı sıvı yağ ( yuvalağları kızartmak için )

YUVALAĞLARI HAZIRLANIŞI
Yumurta, su ve sıvı yağ dışındaki bütün malzemeleri bir köfte leğeninin içinde azar azar su alarak çiğ köfte kıvamına gelinceye kadar iyice yoğurun. Yoğurduğunuz karışım çiğ köfte kıvamına gelince içine yumurtayı ekleyerek biraz daha yoğurun. Hazırladığınız bu karışımdan ellerinizi hafifçe ıslatarak misket büyüklüğünde parçalar alıp iki avucunuzun arasın da yuvarlayın. Bu işleme yoğurduğunuz karışım bitinceye kadar devam edin. Hazırlamış olduğunuz yuvalağları kızgın yağ içersinde pembeleşinceye kadar kızartın.


TİRİDİ İÇİN
1 kilo kemikli kuzu eti
1 su bardağı lolaz ( börülce )
1 su bardağı nohut
1 demet pazı ( sadece sapları kullanılacak )
1 kahve fincanı sıvı yağ ( Türk kahvesi fincanıyla olacak eti kavurmak için )
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 litre kadar su
2 yemek kaşığı sıvı yağ ( pazıları kavurmak için )

ÜZERİ İÇİN
Sarımsaklı yoğurt

TİRİDİN HAZIRLANIŞI
Düdüklü tencerenin içine eti koyup üzerine tuzu ve yağı ekleyerek eti iyice kavurun. Eti kavurduktan sonra üzerine suyu ve karabiberi ekleyip ağzı kapalı bir şekilde yaklaşık 25 dakika düdüklüde pişirin. Diğer yandan pazıların sadece saplarını alıp iyice yıkadıktan sonra küçük küçük doğrayıp yumuşayıncaya kadar haşlayın. Haşlamış olduğunuz pazı saplarını soluncaya kadar kavurun. Haşladığınız düdüklü içersindeki etli tiridin içersine kavurduğunuz pazı saplarını ve önceden haşlamış olduğunuz nohudu ve lolazı ekleyerek yaklaşık 3 dakika kadar ağzı açık bir şekilde düdüklü içersinde pişirin. Pişirdikten sonra derin bir yemek tabağına yaklaşık üç yemek kaşığı kadar önceden hazırlamış olduğunuz yuvalağlardan koyup üzerine bir yada iki kepçe kadar tiritten koyun. En son olarak hazırlamış olduğunuz boranının üzerine iki yemek kaşığı sarımsaklı yoğurt ekleyip servis yapın.

Afiyet olsun.

19 yorum:

munevver dedi ki...

Sevgili Gül,(yanlış öğrenmedim inşallah) güneydoğunun bu yemekleri çok hoşuma gidiyor.Hem nohut,börülce,hem et ayrıca zebze de kullanılmış.Tüm besin guruplarını bir arada görüyoruz.Çok beğendim.Eline sağlık.Ziyaretin için teşekkür ederim.Böylece güzel yöresel yemek yapan 'Tabakta'yı da öğrenmiş oldum..
Sevgiyle,nanelimon.

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Münevver merhaba yemeğimi beğenmen beni mutlu etti.:))) yorumun ve ziyaretin için çok teşekkür ederim. Unutmadan söyleyeyim benim adım ( perihan )
Tekrar görüşmek dileğiyle hoşça kal.

Adsız dedi ki...

Perihan,
gerkcekten cok ugrasitirici duruyor...Koftesi ayri,tiridi ari.Tadi cok guzeldir ama eminim.Belki birgun yemek kismet olur (insallah :P)
Bu arda sitenin yukrisindaki yazi dikkatimi cekti:Fast food kulturune inat :) Haklisin ;)

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Lama merhaba canım yorumun için teşekkür ederim. Ben o yazıyı sitemi açtığım ilk gün koymayı düşünüyordum ama kısmet bugüneymiş. Yazının dikkatini çekmesi ve bana hak vermen beni gerçekten çok mutlu:)))))))))))))) etti.
Hoşça kal.

Adsız dedi ki...

Hic tatmadigim bir yemek ama merak ettim ne guzel anlatmissin perihancim.Ayrica hakikaten fast food a inat olmak lazim su asirda.sevgiyle.

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Ümran canım tarifimi ve tarif edişimi beğenmiş olmana ben çok mutlu:))) oldum. Ben
fast food kültürüne niat tabakta lezzetler diyorum. Bu konuda benimle aynı fikirde birilerinin olmasına beni sevindiriyor seninde benimle aynı fikirde oluşuna çok sevindim.:))))))))))))))))))
Hoşça kal.

Adsız dedi ki...

Merhaba Sevgili Perihan yemegini okurken yutkundum:)bol vitaminli bir yemek icine börülce girmesi de cok güzel ama almanya da bulamam sanirim..Aceba börülce olmadan da olurmu:)
Mutlaka denemk istiyorum bu yemegi.Ellerine saglik canim ve bu degisik tarif icin cok tesekkürler.

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Elçin canım tabi ki yapabilirsin börülcesizde ama tam olarak aynı tadı yakalayamazsan da çok benzeyecek bir tat elde edebilirsin. Ben denemeni tavsiye ederim çünkü börülcesizde tadının güzel olacağına inanıyorum. Eğer denersen tadını nasıl bulduğunu benimle paylaşırsan sevinirim.:))) Yorumun için çok teşekkür ederim hoşça kal canım.

Adsız dedi ki...

Perihan'cım güzel bir yöre yemeği yapmışsın, gerçi biraz uğraştırıcı gibi ama eminim tadı mükemmeldir, ellerine sağlık canım, sevgiler

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Ebru canım biraz uğraştırıcı dediğin gibi emin ol tadı uğraştırdığından çok daha güzel. Yorumun için teşekkür ediyorum.
Hoşça kal.

Unknown dedi ki...

Perihan seni tebrik ediyorum.Sen olmasan su yoresel yemeklere fransizz kalacagiz yani.Ayrica sabirla yapiyorsunya bir tebrik daha..devam anaccimm...operim:)

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Gülenay canım tebriklerin için teşekkür ediyorum. Yaptığım yöresel yemeklerin beğenilmesi beni çok mutlu ediyor. Belki bir gün yaptığım yöresel yemeklerden birini sende denemek istersin.:)))
Hoşça kal.

Adsız dedi ki...

Bu yemegi borani ismiyle bir yerlerde okumustum. Ama uyduruyorlar, borani "Ege ve Marmaraya ait su kabak, havuc ve ceviz karisimi olan yemek" diyordum. Demek ki dogruymus okudugum, bir Borani de Sanliurfa'da varmis. Ellerine saglik..

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Tuba merhaba boranı Şanlıurfa?nın en bilinen yemeklerindendir ve çok uzun yılardır sevilerek yapılır. Yani seninde dediğin gibi doğru okumuşsun.
Hoşça kal.

Adsız dedi ki...

selamlar
tarifler cok guzel ama fotograflar cok bozuk..niye gorunmuyor..ozellikle yakin cekimler neredeyse hic belli degil..cook opuyorum..sevgiler

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

İsimsizde olsa bıraktığınız yorum için teşekkür ediyorum. Ayrıca yemek resimlerimin karanlı çıkmasının nedenini sormuşsunuz. Nedeni şu eskiden kapsamlı bir fotoğraf makinem olmadığından dolayı çekmiş olduğum resimler karanlık çıkıyordu ama şimdi yeni makinemle çektiğim resimler daha net ve güzel görünüyor.
Hoşçakalın.

Unknown dedi ki...

Salça girmiyor mu yemege

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Orijinal boranı yemeğine salça girmez ama salça koyanlar da var.