Salı, Kasım 21, 2006

( Şanlıurfa Yemekleri ) Bastırma veya Aya Köftesi

Bugün sizlere Şanlıurfa yemeklerinden biri olan bastırmanın tarifini veriyorum. Bu tarifle bayat ekmeklerinizi de çok güzel bir şekilde değerlendirebilirsiniz. Bastırma çayın, çorbanın ve salatanın yanında çok güzel oluyor denemenizi tavsiye ederim.

BASTIRMA
MALZEMELER
1 kilo köftelik bulgur
1 bayat ekmek
1 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı isot (Acı pul biber)
2 yumurta
2 su bardağı sıvı yağ
Yoğurmak için su

HAZIRLANIŞI
Derin bir köfte leğeninin içine bulgur, isot, kara biber, tuz, salça ve yumurtaları koyup karıştırın. Başka bir kabın içinde bayat ekmeği suyla ıslatıp elinizle ekmeğin fazla suyunu sıkın. Suyunu sıktığınız ekmeği diğer yanda köfte leğeninin içinde hazırlamış olduğunuz bulgurlu karışıma ekleyin. Bütün bu karışımı azar azar su ekleyerek çiğ köfte veya kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar iyice yoğurun. Yoğurup hazırladığınız bu karışımdan elinizi ıslatarak ceviz büyüklüğünde parçalar alıp iki avucunuzun arasında bastırarak yaklaşık çay tabağı büyüklüğünde açın. Bu işleme hazırladığınız karışım bitinceye kadar devam edin. Bastırmaların hepsini hazırladıktan sonra derin bir tavanın içinde sıvı yağı iyice ısıtıp bastırmaların hepsini kızartıp servis yapın. Afiyet olsun.

17 yorum:

Beyhan dedi ki...

Perihan'cığım sanki çiğ köfte yapar gibi emek çekiliyor anladığım kadarıyla.Lezzeti de mi benziyor acaba?Salça,isot,bulgur girince içine harika olur elbette.
Perihan'cığım sen Urfa'da mı yaşıyorsun arkadaşım?Genelde o bölgeye ait ilginç tarifler veriyorsun.Keşke şu tabaktan bir tane alabilseydim.Ellerine sağlık canım.

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Beyhancım yorumun için teşekkür ederim. Tadını sormuşsun çiğ köfteden tadı biraz farklı ama emin ol buda en az çiğ köfte kadar lezzetli. Zaten bunun bir benzeri de kalmış çiğ köftenin içine biraz un ilavesiyle aynen bunun gibi şekillendirilip kızartılarak yapılır onun tadı daha çok çiğ köfteye benziyor.bir kere yaparsan daha iyi anlarsın çok zahmetli değil yapılışı bence. Ben Şanlıurfalıyım ama uzun süredir İstanbul da yaşıyorum. Elini uzatınca alabilseydin tabaktan hepsini almanı isterdim. Hoşça kal canım.

Adsız dedi ki...

Perihan'cım resmi göremiyorum ama eminimki çok güzeldir daha sonra tekrar gelip bakacağım ellerine sağlık beyhanın yorumundan güzel göründüğünü anladım, kolaylıklar sevgiyle kal Ebru

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Ebrucum merhaba sana resminin nasıl olduğunu tarif edemesem de tadının çok güzel olduğunu söyleye bilirim. Yorumun için teşekkür ederim canım.
Hoşça kal.

ArMeda dedi ki...

Perihancım senin bu baharatlı bulgurlu tariflerine bayılıyorum tam benlik ellerine sağlık canım sevgiler..

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Merhaba arzucuğum tarifimi beğenmen beni mutlu etti. Yorumun içinde teşekkür ederim canım.
Hoşça kal.

Adsız dedi ki...

cok guzel gorunuyor.ellerine saglik..

Unknown dedi ki...

Perihan ilk defa duydum ve tarifi ilgi ile okudum.Cok degisik brisey ogrendim...Tadi nasi birsey acaba?

Optum cnm

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Merhaba ümran beğendiğine sevindim.:))
Hoşça kal canım.

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Merhaba gülenay beğenmiş olmana sevindim.:)) Tadı ben yılardır yediğim için mi bana güzel geliyor bilmiyorum ama bence çok güzel. Benim dışımda bastırmayı yiyenlerde çok beğeniyor. Şanlıurfa?da özellikle çayın yanında severek yenilen bu tarifi denemeni tavsiye ederim.
Hoşça kal canım.

Damak Tadı dedi ki...

Canım yine değişik bir tarifle bizleri misafir etmişsin ellerine sağlık,tatlı dil ev sahibem benim..
Bu çok değişik bir tarif bütün güzellikler bunun içinde toplanmışlar..Resmi biraz karanlık çıktığı için fazla anlayamadım ama anlatışın dan çok lezzet içeren bir tat.Bellimi olur belkide günün birinde yolumuz senin evinin önünden geçer.))Tekrar ellerine gönlüne sağlık canım benim.

Sana ve ailen mutlu bir hafta sonu diliyorum..HERŞEY DİLEDİĞİNCE OLSUN.SEVGİYLE KAL.

Adsız dedi ki...

Merhaba perihan
tarif cok degisik sanki ekmek köftesi gibi olmus,bayat ekmekleri böyle yaparak degerlendirmek iyi olur hemde lezzetli bir tarif,eline saglik canim

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Gül merhaba canım tarifimi beğenmen beni mutlu etti.:)) Güzel sözlerin ve iyi dileklerin için sana çoooooooooook teşekkür ederim. Bende sana ve ailene isteyebileceğinden çok çok daha güzel bir hafta sonu diliyorum.
Hoşça ve sevgiyle kal daima.

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Öznur merhaba canım bayat ekmekler bu tarifle bence de çok lezzetli bir şekilde değerlendirilmiş oluyor. Denemeni tavsiye ederim. Yorumun için teşekkür ediyorum.
Hoşça kal.

akçahan dedi ki...

Urfa ve yemeklerine sempati duyan biri olarak çok leziz olduğunu düşünüyorum. Sevgilerle Perihan.

Adsız dedi ki...


Cok merak ettim dadini simdi yapasim var oglusuma

Kolaylezzet dedi ki...

Elinize sağlık. Bastırma nefis.