Cuma, Ekim 08, 2010

( Şanlıurfa Yemekleri ) Külünçe



Malzemeler

2 su bardağı toz şeker

2 su bardağı süt

2 paket margarin

2 paket kabartma tozu

1 su bardağı susam

2 çay kaşığı toz mahlep

1 tatlı kaşığı külünçe baharatı

Un (aldığı kadar )

3 yumurta

Hazırlanışı

Üzerine sürmek için bir yumurtayı ayırın. Sonra margarini eritip bir karıştırma kabına koyup üzerine diğer malzemelerin hepsini ekleyip iyice karıştırdıktan sonra yavaş yavaş un ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur haline getirin. Hazırladığınız külünçe hamurunu portakal büyüklüğünde bezelere ayırın ve bu bezeleri bir parmak kalınlığında olacak şekilde yuvarlak olarak açın. Açtığınız hamuru dörde bölüp yağlı kağıtla kaplı bir fırın tepsisine dizin. Ayırdığınız yumurtayı iyice çırpıp hazırladığınız külünçelerin üzerine sürün. Sonra çatal yardımıyla külünçelerin üzerinde birkaç delik açıp külünçeleri fırında iyice pişip üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun.

Not: Bu külünce özellikle ramazan bayramına bir hafta kalınca yapılıp ramazan bayramında gelen misafirlere ikram edilir. Ayrıca bu külünçenin içine şeker yerine tuz kayup tuzlu olanıda yapılır.

26 yorum:

Urfa Tutkunu dedi ki...

Külünçe baharatı nelerden oluşuyor acaba? Urfamız'da pastanelerde hep yuvarlak yuvarlak olanını gördüm. Evde yapabilmek de çok güzel olurdu, baharatları bilseydim =)

fuat gencal dedi ki...

Ellerinize, emeğinize sağlık. çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

Saygılarımla.

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Öncelikle her ikinizede güzel yorumlarınızdan ötürü çok tekekkür ediyorum.

Külünçe baharatınada gelince bu baharatı ben urfadan aldım urfada her baharatcıda bulunuyor bu baharat birkaç baharatın karışımından oluşuyor ben tam olarak bu baharat karışımının nelerden oluştuğunu hatırlıyamadığımdan dolayı baharatın ayrıntılarını paylaşmadım.

Külünçenin şeklinede gelince külünçe iki şekilde yapılıyor biri yuvarlak olan diğride benim yaptığım bu üçgen olanıdır, benim yaptığıma beksimet deniyor genelde bu peksimet olan daha kolay yenildiği için daha çok tercih ediliyor.
Sevgiler...

Cafe Pepela dedi ki...

Merhaba
Külünçeyi geçen gün misafir olduğumuz Urfalı bir arkadaşımda yedim,.ok hoşuma gitti:)
Farklı bir aroması vardı,sorduğumda içindeki baharatlardan kaynaklandığını söyledi.O yuvarlak yapmıştı.Sizinkiler de enfes görünüyor,bu arada epeydir yoktunuz sanırım.Ne iyi oldu bu reçete ile gelmeniz.
Gönülden sevgi ve selamlarımla

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

ELLERİNİZE SAĞLIK
KÜLÜNÇEYİ BENİM KOMŞUM DA ÇOK GÜZEL YAPIYOR.SİZİN YAPTIĞINIZ GİBİ KESİYOR..EVET FRAKLI BİR AROMASI VAR..İLK KEZ YİYENLER PEK BEĞENMEZ SONRADA VAZGEÇEMEZLER:))
İYİ HAFTA SONLARI

lezzet sefasi dedi ki...

Ellerinize saglik n deyisik bir tarif.
Sevgiler
Sefa

Zencefil ve Tarçın dedi ki...

Hiç yemedim ama tadını da çok merak ettim, küpünçe baharatını Ankara' da bulabilirmiyim acaba? Ellerine sağlık ve sevgiler...

reyhandan dedi ki...

Bende hiç yemedim ama tadını merak ettim urfalı arkadaşım GÜÇ MUTFAKTA bloğunun sahibi tubaya bi soruyum bakalım sizinde ellerinize sağlık Banada beklerim inş.SELAMETLE

Yaren dedi ki...

Yöresel tarifleri cok begenirim,ellerine saglik cokta lezzetli bir tarif sunmusun.Ama küpünce ne demek onu anlayamadim.Güzel bir hafta diliyorum,sevgiyle kal anim:)

Damak Tadı dedi ki...

Perihan'cığım,çok değişik bir tarifle yine bizlerlesin canım..Ben senin tariflerini ve seni çok özlüyorum canım,bilesin.Öpüyorum ve sevgilerimi gönderiyorum..

çeşnici Handan dedi ki...

Bloguma hoşgeldin. Sevgiler.

mintinin dünyası dedi ki...

selam ve sevgiler arkadaşım.ellerine sağlık.tadını bilmiyorum ama yöresel her yemek her tarif özeldir bana göre.bloğunu inanılmaz beğeniyorum.artık daha sık takip edeceğim inşallah.sevgiler...

Gülcan dedi ki...

değişik bir tarif çok güzel olmuşlar ellerinize sağlık.

KEYFESEYRAN dedi ki...

Hoşgeldin canım eline sağlık bende çok severim

Gülcan dedi ki...

çok değişik ve güzel ellerinize sağlık sevgiler.

KURBİ dedi ki...

ne güzel tat böyle.

seda dedi ki...

Ben ilk defa duyuyorum bunu baharati farkli olunca dikkatimi cekti. Urfa ya gidersem mutlaka alirim. Ellerine saglik. Sevgiler...

Nilgün dedi ki...

Merhabalar
Bloğunuza başka bir blogtan geçip tarifinizi gördüm. Külünçe baharatını ilk kez duydum. Tarifi uygulamak istersem her baharatçıda bulabilirmiyim? Emeklerinize sağlık, yazışmak dileği ile..

Nilgün dedi ki...

Perihan Hanım
Yine ben, yorumları okumadan size yorum yazmıştım. Demekki ben bir İzmir'li olarak külünçeyi yapamayacağım. Halbuki tadını çok merak etmiştim. Sağlık ve sevgi dileklerimle..

mandalincikmazi dedi ki...

Değişik güzel bir tarif ellerine sağlık canım ama ben küpünçe baharatına takıldım nasıl bir şey merak ettim acaba herhangi bir aktarda kolyca bulabilirmiyiz ki yada onun yerine başka ne olabilir belkide bildiğim bir şeydir ismi farklıdır ...
Sevgiler......

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Hepinize ayrı ayrı güzel yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum. Her zaman beklerim:)) bu arada külünçe baharatını merak edenler için baharat hakkında yeni bir yazı eklediğimi belirtmek istiyorum.
Sevgiler...

sarımutfak-hande dedi ki...

bu baharatı ilk kez duydum :))) ellerine sağlık canım eminim harikadır
sevgilerimle

hayat dedi ki...

Perhancığım,özlettin kendini nerelerdesin:?

Kpss Matematik dedi ki...

1995'de Urfa'da öğretmenliğe başladığım yıllara götürdünüz beni tşk.

Adsız dedi ki...

Tarçın rezene mahlep anason yenibahar karanfil tozu hindistancevizi corekotu susam

Adsız dedi ki...

Bir diğer ismiyle peksimet :)