Çarşamba, Nisan 25, 2007

( Şanlıurfa Yemekleri ) Gılorik

Tarifini verdiğim bu Şanlıurfa yemeğinin etli ve etsiz olarak iki çeşidi var ben elimden geldiği kadarıyla ikisini de tarif etmeye çalışacağım. Bu yemeğin Şanlıurfa’da sulu köfte, ekşili köfte ve gılorik gibi birkaç ismi var. Ben rahmetli babaannem bu yemeği sıkça ve severek yaptığı için babaannemin dediği gibi gılorik demeyi tercih ediyorum.
Bu yemeğin tarifini sevgili arkadaşım bahar istediği için yayınladığımdan dolayı elimde yemeğin resmi yok. Bulduğum ilk fırsatta bu yemeği yapıp yemeğin resmini de sizlerle paylaşacağım.

ETLİ GILORİK

YUVARLAKLARI İÇİN GEREKEN MALZEMELER


250 gr sinirleri alınmış yağsız et ( mutfak robotunda hamur haline getirilmiş olacak )

2 Su bardağı köftelik bulgur
1 Tatlı kaşığı salça
1 Tatlı kaşığı isot ( pul biber )
1 Yumurta
1 Tatlı kaşığı tuz
1 Çay kaşığı kara biber
Göz kararı su ( yoğurmak içim )

YUVARLAKLARIN HAZIRLANIŞI

Yumurta ve su dışındaki bütün malzemeleri bir köfte leğeninin içinde azar azar su alarak çiğ köfte kıvamına gelinceye kadar iyice yoğurun.Yoğurduğunuz karışım çiğ köfte kıvamına gelince içine yumurtayı ekleyerek biraz daha yoğurun. Hazırladığınız bu karışımdan ellerinizi hafifçe ıslatarak misket büyüklüğünde parçalar alıp iki avucunuzun arasın da yuvarlayın. Bu işleme yoğurduğunuz karışım bitinceye kadar devam edin.

YEMEGİN TİRİTLİ KISMI İÇİN GEREKEN MALZEMELER


Yarım kilo kuş başı et
1 Orta boy kuru soğan ( yemeklik doğranmış )
1 Su bardağı nohut ( haşlanmış )

1 Yemek kaşığı salça
1 Tatlı kaşığı tuz
1 Çay bardağı sıvı yağ
Göz kararı su

YEMEGİN TİRİTLİ KISMININ HAZIRLANIŞI
Derin bir tencerenin içine sıvı yağı ve eti koyup eti kavurmaya başlayın. Et kavrulmaya başlayınca soğanı ekleyip soğanlar pembeleşince de salçayı ekleyip biraz daha kavurup üzerine suyunu da ekleyip suyun kaynamasını bekleyin. Yemeğin suyu kanayınca içine tuz, nohut ve önceden hazırladığınız minik köfteleri de ekleyin. Yemeği kısık ateşte bulgurdan hazırladığınız köfteler iyice pişinceye kadar pişirin.
Afiyet olsun.




ETSİZ GILORİK

YUVARLAKLARI İÇİN GEREKEN MALZEMELER

1 Su bardağı döğme ( Yani yarmada denilen aşurelik buğdayın öğütülmüş hali. Görüntü olarak irmiğe benzer. )

1 Su bardağı köftelik bulgur
1 Tatlı kaşığı salça
1 Tatlı kaşığı isot ( pul biber )
1 Tatlı kaşığı tuz
1 Çay kaşığı kara biber
Göz kararı su ( yoğurmak içim )

YUVARLAKLARIN HAZIRLANIŞI
Su dışındaki bütün malzemeleri bir köfte leğeninin içinde azar azar su alarak çiğ köfte kıvamına gelinceye kadar iyice yoğurun. Hazırladığınız bu karışımdan ellerinizi hafifçe ıslatarak misket büyüklüğünde parçalar alıp iki avucunuzun arasın da yuvarlayın. Bu işleme yoğurduğunuz karışım bitinceye kadar devam edin.



YEMEGİN SULU KISMI İÇİN GEREKEN MALZEMELER

1 Orta boy kuru soğan ( yemeklik doğranmış )
1 Su bardağı nohut ( haşlanmış )

1 Yemek kaşığı salça
1 Tatlı kaşığı tuz
1 Çay bardağı sıvı yağ
Göz kararı su

YEMEGİN SULU KISMININ HAZIRLANIŞI

Derin bir tencerenin içine sıvı yağı ve soğanı ekleyip soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. Kavurduğunuz soğanların üzerine salçayı ekleyip biraz daha kavurduktan sonra üzerine suyunu da ekleyip suyun kaynamasını bekleyin. Yemeğin suyu kanayınca içine tuz, nohut ve önceden hazırladığınız minik köfteleri de ekleyin. Yemeği kısık ateşte bulgurdan hazırladığınız köfteler iyice pişinceye kadar pişirin.
Afiyet olsun.


Not: Bu yemeği etli olarak yaparsanız eğer bir gün içinde tüketmelisiniz çünkü bir günden fazla bekleyen etli olarak hazırlanmış minik köfteler dağılmaya başlar. Bu yemeğin etsiz olanını yaparsanız eğer böyle bir sorun yaşamazsınız çünkü etsiz olanının minik köftelerinin içine et yerine döğme girdiği için minik köftelerin dağılmasını önler.

27 yorum:

Adsız dedi ki...

Sevgili Perihancım canım benim bu yoğun anında benimle ilgilendiğin için çok teşekkür ediyorum inanki zahmet verdim sana sağol canım benim. Tarifininin çıktısını aldım canım . Aslında bu yemeği her aşamasından itibaren kendim yapmayı uzun zamandır planlıyorum. Ama bikaç gün önce kayınvalidem gelirken köftlerini hazır getirmiş gelirken. Onun üst komşusu yapmış . Bende nasıl yapılacağını bilemediğim için senden yardım almak istedim canım. Bende yemeği yaptğımda bloğuma koyarım canımcım. Yaa ne bileyim bunlar sanki böyle içli köfteyede benziyor ama sulu yapıyorlarmış bunu bende öyle yapacağım.
Canım benim tekrar tekrar teşekkür ediyorum ilgi ve alakan için.
Sevgilerimi gönderiyorum

Adsız dedi ki...

Perihan'cığım bu muhteşem bir tarif olmuş.Şimdi çok merak ettim bu yemeği özel günlerdemi yoksa ay canım çekti yarına hemen Gılorik yapalım cinsinden mi?
Tariflerin hepsini okudum inan mest oldum ben bayılıyorum sizin yöre yemeklerine.))
Senden ricam uygun bir zamanında yaparsan lütfen resimlerini görüntülermisin tatlım..

Kocaman öpüyorum seni,sevgiyle kal..Gül/d.tadı

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Baharcım teşekküre hiç gerek yok canım inşallah yardımcı olabilmişimdir. Ayrıca şimdi içli köftenin sulusu gibi diyince sen ben galiba iyi yanlış anladım diye sana henüz benin tarifini vermediğim ama benim gibi Şanlıurfalı olan Zeynebin tarifini ayrıntılı bir şekilde verdiği Yahudi köftesinin linkini veriyorum belki dediğin yemek bu olabilir. Unutmadan söylemek istiyorum eğer bu yemekse senin dediğin yemek bu yemek son derce lezzetli oluyor ama içine nohut girmiyor.

Tarife buradan ulaşabilirsin.

http://zeynebinmutfagi.blogspot.com/2006/05/5-tabak-yesem-10-tabak-yesem.html

Canım umarım bu defa sana yardımcı olabilmişimdir.
Hoşçakal.

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Gül merhaba bu yemeği beğenmene sevindim:))) bulduğum ilk fırsatta yapıp resmini de ekleyeceğim resmini eklediğimde sana haber veririm. Ayrıca soruna gelince de ben sana şöyle söyleyeyim benim rahmetli babaannem bu yemeği çok sevdiği için özellikle kışın ne zaman evine gidersen git bu yemekten vardı. Yani bu yemeği yapmak için özel bir güne gerek yok ama çok yorucu olduğu için epeyi zaman ayırmak gerekiyor.
Canım bu ve bunun gibi birçok güzel yorumunla beni hiç yalnız bırakmadığın için sana çok teşekkür ediyorum.
Hoşçakal.

Adsız dedi ki...

Merhaba Perihan , biz bu yemeği çok severiz. dün yapmaya niyetlendim ama tembellik edip başka bir yemek pişirdim. Aslında köfteleri önceden hazırlar buzluğa atarım. aynı anda aynı yemekleri düşünmüşüz ..ama sen yapmışsın ...:) eline sağlık afiyet olsun. Ben de yarın yapayım artık..
sevgiler

Aybike Ceylan dedi ki...

Merhabalar,
Resmi goremedim ama tarifinden, inanilmaz guzel bir yemek oldugu anlasiliyor. Belki daha sonra resmide gorebiliriz.
Elinize kolunuza saglik. Sevgilerimi gonderiyorum, saglicakla kalin.

Adsız dedi ki...

Canım Perihancım tekrar tekrar tşk ediyorum güzelim. Canım asıl ben kafamı yeni toparladım ve yanlışlıklarımın farkına vardım güzelim. Asıl yanlış tarifleyen benim. İlk baş ben bunu senin yazdığın tariflerdeki ekşili köfte sandım . Çünki onuda yemiştim Urfalı tanıdıklarımızdan gerçekten çok lezzetli oluyor ama bizim bildiğimiz gibi sulu köfteler gibi minik minik oluyordu bunun köftesi. Ve o kadar çok beğeniyorum ki bu yemeği hep kendimde yapmak istemişimdir ama hiç imkanım olmadı birde tarifi yoktu . Ama senin tarifin sayesinde inşallah kendim en kısa zamanda deneyeceğim.

Sonra sana dün tekrar yazarken yaa dedim bu bana hazır yapılıp gönderilen köfteler çok büyük büyük aynı içli köfte gibi ama içli köfteden de küçük . :) Yani ikisinin ortası bişey bu. Hatta ben bu içli köftenin yoğurtlu ve üzeri kırmızı biberli olanını eltimde yemiştim hatta resmi vardı ramazan yemekleri arşivimde. Ve bu içli köftenin sulu yemeğinin yapılmadığını düşünerek ihtimal vermedim. Ama bi ara kayınvalidemi gittiğimde de işte bana bu köfteleri yapıp gönderen komşusu ogün kayınvalideme de yapmıştı ve biz ogün orda yemiştik bunun sulusunu .
Yani şuan senin benim yazdıklarımı okuduğun da kafanın karıştığı gibi :) Benim kafamda iyce karışmıştı. Bu ekşili köftemiydiii yoksa içli köftemiydi derken. Dün bunun içli köfte olduğuna ve sulusunun yapıldığına karar verdim. Ama bu yemeği ben çalıştığım için bugün annem pişirecek bana ve ben içine nohut koy dedim :) :) Yani benim durumlar iyce karışık anlayacağın.

Tamam canımmm sadede geliyorum :) :)
Yani senin bana vermiş olduğun zeynebin linkindeki köftelerin ve yemeğin aynısını yedim ve ben onu arıyordum. Benimkinin tek farkı içinde nohut olması olacak :) :)

Canımcım seni biraz meşgul ettim ve kafanı karıştırdım kusuruma bakma lütfen.

Sevgilerimi gönderiyorum.....

Hülya YILMAZ dedi ki...

bu yemeğin tarifinden bile belli ne nefis bir şey olduğu. zahmetli ama leziz...
eline sağlık...

serinmavi dedi ki...

Perihancım ne güzel bir tarif vermişsin.Annemde ekşili köfte olarak bu yemekten yapardı.biz çocukkken yuvarlama kısmında yardım ederdik :) Ben de dondurucuda muhafaza ediyorum köfteleri lazım olduğunda hemen kullanmak üzere.ellerine sağlık...selam ve sevgilerimle..

butterfly dedi ki...

Perihancım ben bu yemeği birkaç kere ev yemekleri yapan bir restoranda yemiş ve bayılmıştım. Ne mutlu ki artık senin tarifinle evde kendim yapabileceğim:). Ben etsiz Glorik yapıcam sanırım...Yok, yok ikisini de deneyeceğim:).
Ellerine sağlık canım, sevgiler, öpücükler..Güzel bir haftasonu diliyorum..
aslı

aslı dedi ki...

ÇOK güzel bir tarif inanın çok merak ettim kimbilir ne kadar güzeldir...sevgiler

Adsız dedi ki...

İyiki uğramışsınız bana ve yorum bırakmışsınız. İç Anadolulu olmama raşmen urfa başta olmak üzere güneydoğu anadolu yemekleri beni cezbetmiştir. Etli glorik öok güzel olmuş. Ellerinize sağlık.

Sevgilerle...

Not: Uğradıklarım listeme sizi eklemek istiyorum.

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Nur
Aybike
Bahar
Hülya
Oya
Aslı
Samanyolu ( aslı )
Işıl
Hepinizin ziyareti ve güzel yorumları beni çok mutlu ediyor. Beni ziyaret edip böyle birbirinden güzel yorumlar bıraktığınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
Hepiniz hoşçakalın.

Damak Tadı dedi ki...

Perihan'cığım,
Canım sana ve güzel ailene mutlu bir haft asonu dileyip,kocaman öpüyorum seni.

Kendine çok iyi bak canım..Sevgiler

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Gül merhaba öncelikle bu güzel dileğin için çok teşekkür ediyorum.
Canım bende sana ve ailene çok mutlu, sağlıklı ve keyifli bir hafta sonu diliyorum.
Sevgiler…

Adsız dedi ki...

Sevgili Perihan'cığım,
Sana ve ailene güzel bir hafta dileyip,yanaklarından öpüyorum canım.

Sevgiyle kalın..

Gül/d.tadı

Beyhan dedi ki...

Perihan'cığım ne kadar detaylı ve düzgün vermişsin tarifi.Bana da fikir vermiş oldun,bu günsulu köfte yapmaya karar verdim sayende:))
Öpüyorum seni...

Adsız dedi ki...

Bende yapiyorum ama biraz degisigini,bir dahakine senin tarifden deneyecegim detaylica anlatmissin,ama bu yemegi yerinde ehlilin elinden yemek daha iyi olur yani daha lezzetli olur.

HULYA dedi ki...

Perihan'cığım,
Uzun zamandır bana hiç uğramıyorsun.Merak ettim seni.yöresel yemeklere yer vermen ne kadar güzel olmuş.Keşke resmini de görebilseydik.Yine de sen yaptığına göre nefis olmuştur herhalde.Ellerine sağlık.sevgiler

umran dedi ki...

Perihan'cigim,
Anneler gunun kutlu olsun...

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Gül merhaba bende sana ve ailene sağlıklı, güzel, neşeli bir hafta diliyorum. Canım bu güzel dileklerin içinde çok teşekkür ediyorum.
Hoşçakal.

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Beyhan canım bu tarifimin sana fikir vermiş olmasına ve tarifi beğenmiş olmana çok sevindim:)) güzel yorumun için teşekkür ediyorum.
Hoşçakal.

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Öznur tarifimi deneyecek olman beni çok mutlu etti. Canım beğenin ve yorumun için teşekkür ediyorum.
Hoşçakal.

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Hülya ben uzun süredir çok yoğun çalıştığım için fırsat bulup sen ve senin gibi sevdiğim arkadaşlarıma yorum bırakamıyorum. Hatta bana yorum bırakan arkadaşlara bile ayrı ayrı cevaplar yazmaya fırsatım olmuyor. Kısa bir süre içinde eskisi gibi sizleri ziyarete daha sık gelmeye başlayacağım. Canım yorumun için teşekkür ediyorum.
Hoşçakal.

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Ümran ben anne değilim:)) hatta evlide değilim ama olsun beni düşünüp anneler günümü kutlaman hoşuma gitti. Canım teşekkür ediyorum bende senin anneler gününü kutluyorum.
Hoşçakal.

Adsız dedi ki...

canım merhaba tariflerin çok guzel
yuvalama çorbasını bende severek yapıyorum çokta seviyoruz ailecek
sevgiler canım...

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Banu canım bu güzel yorumun ben sevindirdi:))) çok teşekkür ediyorum. Tekrar görüşmek dileğiyle hoşça kal.